Boeken en waar ze nu te vinden

Boeken en waar ze nu te vinden

Gisteren heb ik met een tas vol boeken een (veilig) rondje langs de buurkinderen (tussen de 2 en 14 jaar) gemaakt. Die kunnen weer even vooruit. Maar ook zonder boekengekke buurvrouw is in deze tijden van corona goed aan leesvoer komen. Zeven tips voor jong en oud.

1. Luisterbieb
Bibliotheken mogen hun deuren gesloten hebben, je kunt er nog wel e-boeken en luisterboeken lenen. Sterker: het aanbod luisterboeken is tot en met 6 april uitgebreid, ook voor niet-leden.

2. Laat je voorlezen
Op diverse websites zijn luisterfragmenten te vinden. Bij Gottmer bijvoorbeeld kunnen kinderen zich laten voorlezen uit prentenboeken. De Voorleeshoek, met voorgelezen verhalen, is tijdelijk gratis beschikbaar voor iedereen.

3. DBNL
In de onvolprezen Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren kun je een schat aan boeken lezen, online of downloaden. Goed, dit zijn oudere titels waarvan de copyrightperiode is verstreken (of vrijgegeven), maar oud is niet per se suf. Bovendien best handig als je een ouder boek voor je leeslijst moet lezen. Je vindt er zo’n zevenduizend kinderboeken, veel goud van oud die nog steeds de moeite waard zijn om te lezen. Zoals Alleen op de wereld, De kinderkaravaan of De wind in de wilgen.

4. Gutenberg
Voor Engelse boeken is Gutenberg de place to be. Net als bij DBNL gaat het hier om copyrightvrije boeken die je gratis als e-boek kunt downloaden. Maar liefst 60.000 titels!

5. Poëzie
Op de Poëzieleestafel staat werk van hedendaagse Nederlandse dichters. Je kunt zoeken op naam en op thema. Het zijn wel vooral dichters voor volwassenen, al zijn bijvoorbeeld ook Ted van Lieshout en André Soillie met enkele gedichten present. Je kunt ook een gratis poëzie-app downloaden, bijvoorbeeld Muze. Dan krijg je wekelijks een voorgelezen gedicht plus toelichting. En ook vanuit je huiskamer kun je lezen wat er zoal op straat en in openbare gebouwen aan poëzie te vinden is. Grasduin bijvoorbeeld op Straatpoezie.nl of Dorsoduro.nl.

6. Podcast
Niet alleen lezen is heerlijk als je dag in dag uit aan huis gekluisterd bent, maar ook luisteren naar praten over boeken. Twee van mijn favorieten zijn De Grote Vriendelijke Podcast
waarin Jaap Friso en Bas Maliepaard maandelijks recente kinderboeken bespreken en een schrijver interviewen. Beluister bijvoorbeeld het tweedelige interview met Tonke Dragt, alvorens naar de Netflix-verfilming De brief voor de koning te kijken. En Boeken FM, de podcast van Das Mag en de Groene waarin Ellen Deckwitz, Joost de Vries en Peter Buurman maandelijks een ‘actueel, relevant of gewoon ijzersterk boek’ bespreken. Op Bookbreak vind je een lijstje met nog meer podcasts over literatuur.

7. Minibiebs
En ten slotte: loop tijdens je broodnodige wandeling eens langs een minibieb (elke buurt telt er wel een aantal) en laat je verrassen door onverwachte titels. Laat er zelf ook iets achter voor iemand anders.