- De grote vloed
- Sjoerd Kuyper
- Uitgever: Hoogland & Van Klaveren
- Jaar: 2024
- Aantal blz.: 165
- 9
In zijn nieuwste kinderboek slaagt Sjoerd Kuyper er meesterlijk in om grote wereldproblemen te combineren met humor en verbeelding.
Lees meer...Jeugdboeken
In zijn nieuwste kinderboek slaagt Sjoerd Kuyper er meesterlijk in om grote wereldproblemen te combineren met humor en verbeelding.
Lees meer...Tijdreizen blijft een fascinerend verhaalgegeven. Dirk Weber gebruikt het in Welkom thuis, chrononautenen verzon een originele plot.
Lees meer...Linda Dielemans schreef met Koningsspel een gedegen historisch jeugdboek over de beroemde Lewis schaakstukken. Maar echt sprankelend wil het niet worden.
Lees meer...Over de slavernij zijn al meer kinderboeken verschenen. De Surinaamse schrijfster Henna Goudzand Nahar koos met Suikerland voor een programmatisch verhaal over diverse tot slaaf gemaakten.
Lees meer...Afgelopen maand las ik rijp en groen, van een spannende jeugdroman (Autumnville) tot de meesterlijke coming-of-age-roman voor een volwassen publiek, Ver van Verona. Dat laatste is de absolute aanrader deze maand.
Lees meer...Afgelopen jaar schreef ik minder over jeugdliteratuur dan ik had gewild. Maar lezen deed ik natuurlijk wel. Bijgaand mijn favorieten uit 2022, verhalen over nu en vroeger en voor altijd.
Lees meer...Ruta Sepetys beschrijft in Ik moet je verraden indringend hoe het is om in een dictatuur te leven, waar verraad en vertrouwen voortdurend botsen.
Lees meer...In een prettige mengeling van dichterlijke vrijheid en historische feiten brengt Lida Dijkstra het oude Egypte van Toetanchamon tot leven.
Lees meer...Met De geest en het meisje schreef Lucy Strange wederom een ouderwets goed jeugdboek. Dit keer over lady Agatha die opeens als Aggie moet uitvinden wie ze werkelijk is.
Lees meer...Een olifant en een arme weesjongen. In het historisch avonturenverhaal De olifantendief van Jane Kerr vormen ze een gouden combinatie.
Lees meer...Uit de oogst aan jeugdboeken van afgelopen jaar koos ik mijn tien favorieten. Daarbij met stip op één Hele verhalen voor een halve soldaat van Benny Lindelauf.
Lees meer...In Stilte heeft een eigen stem verknoopt Ruta Sepetys mooi een klassiek liefdesverhaal met een grimmige geschiedenis over Spanje ten tijde van het Franco-regime.
Lees meer...Zij die ter oorlog gingen en nooit terugkeerden. Wat rest zijn hun verhalen, in een prachtig boek van Benny Lindelauf: Hele verhalen voor een halve soldaat.
Lees meer...Je hebt bekende verhalen en de achterkant daarvan. In Koningskind vertelt Selma Noort een ander verhaal over de wijze koning Salomo.
Lees meer...Hoeveel koeienhuiden had een middeleeuwse monnik nodig voor het maken van een boek? Nog behoorlijk veel.
Lees meer...Spannende én historisch verantwoorde jeugdboeken, daarop had Rob Ruggenberg patent. Zijn laatste boek Offerkind is daar wederom een mooi voorbeeld van.
Lees meer...Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding verschijnt Wij waren erbij: twaalf verhalen over ervaringen van ooggetuigen.
Lees meer...Hoe vrede in oorlog kan veranderen en onbezorgd leven in dreiging en angst. Lucy Strange beschrijft dat magistraal in het jeugdboek Ons kasteel aan zee.
Lees meer...Ooit zag journalist Frank Westerman een opgezette zwarte man in een museum en schreef hij het boek El Negro en ik, waarin hij de verhoudingen tussen blank en zwart (zelf)kritisch onderzoekt. Ook jeugdboekenschrijver Arend van Dam liet zich inspireren door een expositie: de Wereldtentoonstelling van 1883 in Amsterdam.
Lees meer...Soms begrijp je iemand maar half en ben je toch goede vrienden. Zo is het met Kees en zijn vriend Jan in De zee zien, de tweede jongerenroman van Koos Meinderts.
Lees meer...