Thema Kinderboekenweek 2020: En toen?

Thema Kinderboekenweek 2020: En toen?

De 66e Kinderboekenweek staat in het teken van geschiedenis. Arend van Dam gaat het Kinderboekenweekgeschenk schrijven en Mylo Freeman maakt het Prentenboek.

Met zijn boek De reis van Syntax Bosselman won Arend van Dam de Archeon Thea Beckmanprijs 2018 en een Zilveren Griffel in 2019. Eerder al schreef hij onder meer geschiedenis met Lang geleden… de geschiedenis van Nederland in 50 voorleesverhalen, ook bekroond met een Zilveren Griffel.
Mylo Freeman kreeg in 1998 de Kiekeboekprijs voor haar prentenboek Potje! Inmiddels heeft ze zo’n zestig kinderboeken op haar naam staan, waaronder de reeks over het donkere prinsesje Arabella. In haar werk probeert ze meer (etnische) diversiteit aan te brengen in boeken.

CPNB én christelijk
Het echte nieuws over de Kinderboekenweek van 2020 is dat voor het eerst in 25 jaar de brancheorganisatie voor het christelijke boek (BCB) zich weer aansluit bij de landelijke Kinderboekenweek. In 1994 leidde het thema van de toenmalige Kinderboekenweek, 'In het holst van de nacht', in orthodox-protestantse kringen tot protesten: het thema zou te occult zijn. De vereniging Bijbel en Onderwijs koos in samenwerking met zo'n honderd christelijke boekhandels een alternatief thema 'Je hoeft niet bang te zijn'.
Sindsdien liep er parallel aan de Kinderboekenweek van de CBNB een Christelijke Kinderboekenweek, vaak met hetzelfde thema. Alleen als dat thema niet door de christelijke beugel kon, zoals in 2005, toen de christelijke boekhandels het CPNB-thema Magie inruilden voor Wonderlijk. Vanaf 2020 sluiten beide initiatieven weer de handen ineen. Het geschiedenisthema En toen? is weinig controversieel, de echte proef van de samenwerking moet blijken bij nieuwe magische thema's.