Met een beetje verbeelding kun je alles zien en bedenken wat je wilt. Jan Jutte heeft hier alleen maar een rode cirkel voor nodig.
Er is die prachtige Franse film, Le ballon rouge (1956) van Albert Lamorisse. Hierin vindt een jongetje een grote rode ballon en samen wandelen ze hele stad Parijs door. Het is een magisch verhaal, met nauwelijks woorden en vooral beeld en verbeelding. In de zwart-witfilm is die ballon het enige kleurelement.
Ik moest aan deze film denken bij het bekijken van het nieuwste prentenboek van Jan Jutte, Het is rood en rond…. Hierin heeft rood ook de hoofdrol en het boek is evenals de film speels en vol verbeeldingskracht.
Wat kun je zoal antwoorden op de vraag ‘het is rood en rond, ra ra, wie ben ik? Heel veel, zo laat Jutte ons zien in zijn boek. Dat het rode ronde verschijnt als bal, bol of ballon, was nog wel te bedenken. Maar Jutte laat overtuigend zien dat het ook best een mond, buik of oog kan zijn. Elke volgende dubbelpagina toont weer een andere verschijningsvorm. Jutte heeft zich heerlijk uitgeleefd op extra details en grapjes. Meesterlijk is zijn illustratie van drie zeelieden die in polonaise voorbijkomen. Natuurlijk springt de rode pluim op hun baretten in het oog, maar de tatoeage van een zeemeermin verdeeld over drie blote buiken is een heerlijk extraatje. Bij de schietschijf met rode roos tekent Jutte een haas in jagersuniform, weer een fraai staaltje andersom-denken. De rode zon boven een zwart-wit Japans aandoend tafereel is dan weer heel sereen. Met dit boek laat Jutte weer eens zien dat hij van vele stilistische markten thuis is.
Zo is er enorm veel te beleven en bekijken in dit boek. Het nodigt uit om zelf nog meer rood-ronde opties te verzinnen - Jutte geeft daarvoor alvast een voorschotje op de schutbladen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over groene driehoeken of blauwe rechthoeken…