Wat is er gebeurd onder de brug? Evelien de Vlieger bouwt in haar nieuwe jeugdroman de spanning op, maar uiteindelijk blijkt het daar niet om te draaien.
De 17-jarige Jowi ligt na een avondje chillen met vrienden onder de brug, in een plas bloed. Is hij gesprongen, geduwd, gevallen? Die vraag mag de plot voorstuwen, maar wie enkel daarvoor doorleest, zal een beetje teleurgesteld het boek dichtslaan.
Op vrijdag 22 maart heeft Jowi een besluit genomen. Na een lange depressieve periode heeft hij besloten dat hij maandag wel weer naar school wil. Om dat te vieren nodigt hij zijn vrienden Leo en Kilian uit om te chillen op hun vaste hangplek, onder de brug dus. ‘Ik wilde stevig doorzakken, het zwijn door de bieten jagen, zoals mijn opa dat noemde.’
We bezien de gebeurtenissen van die avond door de ogen van Jowi. Zijn verhaal wordt afgewisseld met verhalen van diverse mensen uit zijn omgeving die, terwijl Jowi in coma in het ziekenhuis ligt, vertellen over wat hen bezighoudt. Hun relaas werpt meer licht op wie Jowi is en wat er allemaal speelt. Bijvoorbeeld waarom zijn vriendin Nika er die avond niet bij was en dat Leo stiekem verliefd is op Jülide, maar dat Jowi hem voor is.
Die afwisseling en vooral het in brokjes opdienen van de gebeurtenissen bij de brug zorgen voor spanning. Maar de gekozen vorm wringt soms ook, als De Vlieger wel erg breed uitwaaiert. De sores van de schooldirecteur, de logopediste en Jowi’s moeder voegen weinig toe. En de manier waarop ze de lezer via de moeder, die in Jowi’s laptop neust, mails van Jowi’s vrienden voorschotelt, is nogal gekunsteld. Met een focus op de perspectieven van de jongeren zou het verhaal krachtiger en spannender zijn geweest.
Tot vlak voor het eind lijkt elk scenario – val, duw of sprong – nog plausibel, maar uiteindelijk draait het verhaal niet om het achterhalen van de ware toedracht. Die wordt haast terloops gemeld, door Jowi zelf. Nee, dit verhaal draait om de verhoudingen tussen de jongeren, om hoe ieder van hen op eigen manier zoekende is en zich een houding probeert te geven in het leven. Daarbij maken ze fouten of beter gezegd, doen ze dingen die ze zo niet hadden bedoeld. De Vlieger geeft hen een authentieke stem.