Hond redt gezin

Hond redt gezin
  • Goeie ouwe George
  • Meg Rosoff
  • Illustrator: Georgien Overwater
  • Vertaler: Jenny de Jonge
  • Uitgever: Hoogland & Van Klaveren
  • Jaar: 2019
  • Aantal blz.: 130
  • 8,0

Man bijt hond. Deze les voor journalisten - niet het gewone is nieuws, maar het afwijkende - krijgt in kinderboek Goeie ouwe George van Meg Rosoff een geestige draai.

‘Het besluit van George om de Appeltjes te adopteren was niet het verstandigste besluit van zijn leven.’ Deze eerste zin van het boek is niet alleen een loeierd van een understatement, maar trekt de lezer ook meteen het hondenhoofd van George in. Dat perspectief is bepaald verfrissend – en erg humoristisch.

Nadat moeder Appeltje er de brui aan heeft gegeven en heeft besloten haar leven voortaan aan yoga te wijden in plaats van koken en ieders rommel opruimen, verslonst het gezin in no time. Bettie, de jongste van de drie kinderen, vindt het maar niets. Ze voelt zich verloren en mist haar moeder. Maar die oefent haar lotushouding en is niet aanspreekbaar. Dan moet er maar een hond komen, bedenkt Bettie en de andere kinderen zijn er meteen voor. Hoewel vader Appel nog wat tegensputtert, doet George zijn intrede in het gezin. En hij heeft er een hele kluif aan om dat gezin weer op rolletjes te laten lopen. ‘Hij wist dat mensen een minderwaardig soort waren, maar hij stond steeds weer versteld van hun domheid.’ Maar gelukkig voor de Appeltjes is George een slimme hond en krijgt hij het uiteindelijk voor elkaar.

Eigenlijk is Goeie ouwe George een bliksemcursus hoe-verzorg-ik-een hond? (zoals ook de laatste bladzijden met acht tips duidelijk maken). Maar Rosoff verpakt die cursus in een zo’n heerlijk verhaal dat zelfs mensen die minder dol zijn op honden er wel plezier aan moeten beleven. Eerder al liet ze met In het begin was er … Bob (2011) zien dat ze behalve serieuze jongerenboeken ook een humoristische pen bezat en dat blijkt nu wederom.
Behalve de omkering van perspectief zet ze haar personages lekker karikaturaal neer. Zoals moeder die ohm zoemt voor de wereldvrede, terwijl de overige gezinsleden om haar heen kibbelen. Of de dwarse puber Aaf die stiekem notities maakt voor wat ooit de bestseller Herinnering aan een gebroken kindertijd moet worden. De grappige illustraties van Georgien Overwater doen er nog een fijn schepje bovenop. Goeie ouwe George is kortom een boek om te knuffelen.