Woutertje Pieterse Prijs voor Benny Lindelauf en Ludwig Volbeda

Woutertje Pieterse Prijs voor Benny Lindelauf en Ludwig Volbeda

Benny Lindelauf en Ludwig Volbeda hebben met Hele verhalen voor een halve soldaat (Querido) de Woutertje Pieterse Prijs gewonnen, een vakjuryprijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige jeugdboek van het afgelopen jaar. Dit werd vandaag in het radioprogramma De Taalstaat bekendgemaakt. 

De jury, onder voorzitterschap van Abdelkader Benali, stelt dat Hele verhalen voor een halve soldaat 'zowel in vertelkracht als verbeeldingskracht de lezer een bijzondere leeservaring meegeeft en dat 'het beste van taal en van beeld' in zich weet te verenigen. In het juryrapport staat verder:

'[We] bevinden ons in dat dromerige tussengebied tussen werkelijkheid en verbeelding waar leven en dood stuivertje wisselen. De illustraties van Ludwig Volbeda roepen die sfeer op, niet door in competitie te gaan met de onnavolgbare, barokke vertelling van Lindelauf, maar door vergezichten en droomlandschappen te creëren waarin je ongemakkelijke stilte voelt. De verhalen die de broers vertellen herinneren aan Duizend-en-één-nachten en de Decamerone, en slaan net zo makkelijk zijpaden in om weer terug te komen bij de hoofdvertelling. Dit boek nodigt uit tot het diepe lezen: lezen waarin nieuwe wegen worden ingeslagen, steeds diepere lagen worden aangeboord waarna uitgelezen het boek wordt dichtgeslagen met de slotconclusie dat wat men las, sterk verbeeld was, en wat was verbeeld, adembenemend opgeschreven.'

Hele verhalen voor een halve soldaat vertelt de voorgeschiedenis van het boek Hoe Tortot zijn vissenhart verloor, dat in 2017 werd genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs. Lindelauf (Sittard, 1964) debuteerde in 1988 met Omhoogvaldag. Later publiceerde hij onder meer de meermaals bekroonde en vertaalde jeugdromans Negen open armen en De hemel van Heivisj. Naast kinder- en jeugdliteratuur, schrijft Lindelauf ook theaterteksten. Ludwig Volbeda (1990) studeerde illustratie aan de kunstacademie Sint Joost in Breda. In 2018 won hij het Gouden Penseel voor Fabeldieren. 

Naast Hele verhalen voor een halve soldaat nomineerde de jury nog vijf titels. De Woutertje Pieterse Prijs is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige jeugd- of kinderboek. De jury bekroont sinds 1988 kinderboeken die uitzonderlijk zijn voor wat betreft taal, genre, thema, illustratie, vorm en/of vormgeving. Dit jaar bestond de jury uit Abdelkader Benali, Jeroen Dera, Marga Scholma, Veerle Vanden Bosch en Marjoleine Wolf. De prijs wordt financieel mogelijk gemaakt door de Brook Foundation en De Versterking. Vorig jaar ging de prijs naar Uit elkaar van Bette Westera en Sylvia Weve (Uitgeverij Gottmer).