Zwemmen als zwaardvis-kikker-rog-paling

Zwemmen als zwaardvis-kikker-rog-paling
  • Water is voor vissen
  • Puck Koper
  • Illustrator: Puck Koper
  • Uitgever: Querido
  • Jaar: 2023
  • Aantal blz.: 88
  • 7,5

Zes bonkige zeemannen fungeren als leraar voor Kaat. Alleen lukt het haar maar niet om zwemmen op het rooster te krijgen.

In Water is voor vissen (6+; Querido) toont diversiteit zich op een prettig gewone manier. Want dat Kaatje samen met zes bonkige zeemannen op een vissersboot woont, leest als de gewoonste zaak van de wereld. Of kok Kees nu wel of niet haar vader is, doet er niet toe. Duidelijk is wel dat de zes zeerotten en het meisje een saamhorige huishouding vormen.

Er is alleen één probleem: als Kaatje wil leren zwemmen, geven de mannen niet thuis. ‘Water is voor vissen’, antwoordt Nelis op Kaatjes vraag of hij haar wil leren zwemmen. En ook Wiebe houdt de boot af. ‘Daar word je zo nat van, joh.’ Ze willen haar wel voorbereidende kneepjes en kennis bijbrengen. Zo leert Kaat van alles over zwaardvis-kikker-rog-paling (de zwembewegingen) en welk voedsel goed is voor zwemmers (kool, want dan blijf je beter drijven), maar van een echte duik komt het niet. Totdat de aap uit de mouw komt, en later nog eentje.

Het boek is na een Engelstalig debuut (Where is your Sister?, onderscheiden met de Bologna Ragazzi Opera Prima Award ) het eerste Nederlandstalige prentenboek van Puck Koper. Deze Rotterdamse illustrator won in 2019 de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs voor jonge aanstormende talenten. En tekentalent heeft Koper zeker. Haar cartooneske tekeningen zijn humoristisch en vol beweging. In snelle zwartwit lijnen met een enkel rood of blauw accent zet ze karakters en situaties neer. Zoals een schutterige Kees met zijn grote, harige bovenlijf naast een woedende kleine Kaat. Of een berg zeemannen met bovenop een klein meisje die de schoolslag oefenen.

Koper kan ook vertellen. Het verhaal over Kaat en haar mannen is humoristisch en origineel. Hier en daar zouden de zinnen iets bijgeschaafd kunnen worden en ‘zwemgerij’ moet toch echt ‘zwemgerei’ zijn. Maar verder is dit een heerlijk prentenboek waar het plezier vanaf spat.